Burano: Mezi barvami duhy

Benátky patří k nejnavštěvovanějším místům Itálie, avšak v Benátské laguně můžeme najít i další zajímavá a krásná místa. Pro dnešní článek jsem si vybrala ostrůvek Burano, který se proslavil díky svým barevným domečkům a nádherným krajkám.


..........................................................................................................................

Kolik stojí cesta na Burano?
Nejlepším (nebo jediným?) způsobem pro cestu na Burano je vaporetto, což je místní hromadná doprava. Jedná se o lodě, které fungují jako autobusy a můžete s nimi cestovat jak po Benátkách, tak na okolní ostrovy. Cena jízdenky, která vám bude stačit pro cestu jedním směrem je 7,50€, ta platí po dobu 75 minut. Pokud ale máte v plánu využívat vaporetto více, vyplatí se vám pořídit si celodenní lístek za 20€.

Jak se na Burano dostat?
Přímá linka z Benátek na Burano nevede, proto se musíte nejdříve vydat na ostrov Murano. Ze zastávky u autobusového nebo vlakového nádraží vás tam asi za 25 minut zaveze vaporetto č.3. Na Muranu můžete vystoupit buďto hned na první zastávce a projít se na tu další (asi 10 minut chůze), přičemž si prohlídnete výlohy obchůdků s proslulými muranskými skleněnými výrobky, nebo vystoupit přímo až na Murano Faro. Odtud odplouvá vaporetto č.12, které už vás zaveze přímo na barevný ostrov Burano. Cesta trvá asi 40 minut a lodě bývají většinou hrozně přeplněné, ale to by vás nemělo odradit od návštěvy.


Proč jsou domky na Buranu barevné?
Naštěstí se ale hromada lidí po vystoupení z lodi rozprchne do různých koutů ostrova, takže si můžete v klidu vychutnat atmosféru tohoto nádherného místa a procházet se prázdnými uličkami tvořenými pestrobarevnými domy. Jak jsem se dozvěděla, domy jsou barevné proto, aby námořníci vracející se z moře poznali svůj dům i v mlze a za špatné viditelnosti. Zajímavé je, že pokud si majitel chce dům natřít, musí požádat o schválení dané barvy. 



Nejlepší krajky na světě
Ano, místní ženy, které začaly vytvářet krajky, když byli jejich muži na moři, proslavily ostrov nejkvalitnějšími krajkami na světě. Veškerá výroba probíhá převážně ručně a proto by vás neměla překvapit jejich cena. Krajky si zde můžete koupit v každém druhém krámku a na mnoha místech můžete i pozorovat místní stařenky při jejich práci.

Burano je, pro mě osobně, jedno z nejkrásnějších míst, na kterých jsem kdy byla. Díky svému klidu a příjemné atmosféře si získalo mé srdce a jsem si jistá, že jsem tam nebyla naposled. 

Samozřejmě na konec přidám ještě několik fotek pro bližší přiblížení toho, jak Burano vypadá, když se na něj vypravíte za slunečného počasí.










Burano rozhodně stojí za navštívení pokud se ocitnete v italských Benátkách. Byli jste nebo se chystáte? Dejte vědět v komentářích, jak se vám na Buranu líbilo!

Komentáře

Okomentovat

Za každý komentář budu opravdu vděčná. Díky! :)